El "silenci de Déu" de Teresa de Calcuta

Autor: Llucià Pou i Sabaté

 

 

Teresa de Calcuta va sentir una absència de Déu, una "nit fosca", segons les seves cartes que recull el llibre "Mare Teresa: Vine i sigues la meva llum". Als deu anys de la seva mort podem conèixer la seva llarga aridesa espiritual i els seus dubtes de fe: "Senyor, Déu meu, per què m'has abandonat? Jo era la filla del teu Amor, convertida ara en la més odiada, la que Tu has rebutjat, que has tirat fora com no volguda i no estimada. On està la meva fe?... Hi ha tanta contradicció en la meva ànima: un profund anhel de Déu, tan profund que fa mal; un patiment continu, i amb això el sentiment de no ser volguda per Déu, rebutjada, buida, sense fe, sense amor, sense gelosia... El cel no significa res per a mi: em sembla un lloc buit!". Raniero Cantalamessa opina que "el que la Mare Teresa pogués passar hores davant el Santíssim, com diuen els testimonis que la van veure, gairebé extasiada… i el que ho fes en aquestes condicions demostra que és un martiri… Crec que la Mare Teresa és la santa de l'era mediàtica, perquè aquesta 'nit de l'esperit' la va protegir de la possibilitat de convertir-se en víctima dels mitjans, és a dir, que s'exaltés a si mateixa. De fet, ella mateixa deia que davant els més grans honors i davant l'interès de la premsa, no sentia res perquè vivia aquest buit interior". La santa vivia feliç enmig d'aquest "silenci de Déu", que la protegia d'una idolatria del jo o de qualsevol èxit. Li deia al Senyor: "La teva felicitat és l'únic que vull", i l'exemple de vida que confirmava aquest desig "pot indicar també als altres membres de l'ordre com suportar els moments de foscor o de crisi espiritual, al llarg d'una vida no fàcil, al servei dels més pobres", diu el P. Kolodiejchuk, autor del llibre, qui afegeix que aquestes cartes de la Mare Teresa mostren la seva maduresa espiritual, les seves locucions divines, el seu amor a Crist crucificat com a base de "la revolució de l'amor" que comença en la pròpia casa, amb el "apostolat del somriure".
"En aquest silenci, on està Déu?", preguntava una noia a Benet XVI, qui li responia: "tots nosaltres, encara que siguem creients, experimentem el silenci de Déu… podem clamar sempre novament a Déu: "Parla, mostra't!". I sens dubte en la nostra vida, si el cor està obert, podem trobar els grans moments en què realment la presència de Déu es fa sensible fins i tot per a nosaltres". És possible entreveure'l també en la bellesa de la Creació, escoltant la Paraula de Déu (així les celebracions litúrgiques són la gran música de la fe), i en l'amistat, la trobada de comunió.
Deia la santa: "la meva major alegria ha estat haver conegut Jesucrist". A Xina va voler rebre-la Deng Xiao Ping. Va ser a la llar per a minusvàlids on estava el fill de Deng: -"Senyor -li va dir-, està vostè fent aquí quelcom meravellós, una obra de Déu". Li va contestar: -"Però si jo no crec en Déu..." I ella, amb aquesta ciència de l'experiència: "-No importa; Ell sí que creu en vostè..." Això és el que compte, saber que Déu sí que creu en mi, m'estima, i això es viu així: "Només es té el que es dóna"; quan ens donem és quan ens deixem estimar per Déu. Quan estem buits és quan podem donar-ho tot, perquè no tenim res propi, sense el jo; així va ser ella, experta en Déu i en humanitat: es manifesta molt bé en aquelles últimes paraules que un moribund va dir als seus braços: "Gràcies. Ja ni em recordava del que era un bes...". Aquesta dona que va adoptar el nom de Santa Tereseta de Lisieux, qui com ella va tenir aquesta crisi abans de morir, ens recorda com viure de manera autèntica la religió de l'amor que triomfa des de l'aparent debilitat: la vida sense amor no val res... la justícia sense amor et fa dur... la intel·ligència sense amor et fa cruel... l'amabilitat sense amor et fa hipòcrita... la fe sense amor et fa fanàtic...  "Veig Déu en cada ser humà. Quan rento les ferides dels leprosos, sento que estic curant el mateix Senyor. No és una experiència bella?"

Llucià Pou i Sabaté