Oració per viure millor  

Autor: Llucià Pou i Sabaté

 

 

En la vida hi ha coses que es veuen (plaer, diners, glòria), i altres que no (amor, amistat, religió), de vegades sembla que no tenen valor les coses que no es veuen, que no serveixen per a res, perquè no són útils a un nivell pràctic, però després veiem que la cosa és al revés: que quan falten aquestes coses que no “serveixen” per a res, la vida no serveix per a res: falla l'autoestima, un es queda sense família o la que té queda destrossada, o es pateix una soledat quedant-se sense amistats... En aquesta recerca de la saviesa, del valor de les coses que no es veuen, Jesús és camí al coneixement, veritat interior que il·lumina, vida plena: en mirar-me en ell em veig a mi mateix, i en la veritat de Déu conec la meva. Aquest camí de la humanitat de Jesús em fa veure la meva humanitat, no el jo superficial (el visible, aparent) sinó un coneixement amorós, a nivell profund de cor, que afecta el sentit de la vida. A aquestes trobades de mirar i sentir-se mirat per Jesús li diem oració: ella il·lumina la consciència del jo. Així, veig tot amb la llum de la fe, amb els ulls divins: aquella malaltia o un trasllat, etc. com quelcom que Déu em dóna per unir-me a Ell. No caic en els miratges del fals jo (que s'afirma en els afanys de poder, riquesa, prestigi...) sinó en l'amor que em fa lliure, disponible per al servei desinteressat, com diu el místic Juan de la Cruz: "ya no guardo ganado, ni tengo ya otro oficio, que ya sólo en amar es mi ejercicio".

Aquesta saviesa em fa entendre que només si estimo, sóc "jo". Només quan estimo, visc. I no puc estar envejós d'altres o amargat, perquè no puc deixar d'estimar-me a mi mateix, si Ell m'estima sempre: faci el que faci, i així vaig sabent que sóc jo quan responc al seu amor amb el meu amor, recordava A. López Baeza: no es fa oració, es "viu" l'oració, si no, no connecto, com si no hi hagués receptivitat. El que resa mirant Jesús sap que l'únic que ha de fer és deixar-se estimar... no es menysprea a si mateix, encara que es vegi afectat pels seus molts pecats... limitacions personals... el seu amor és sempre el més fort que hi ha en mi... em fa no témer ni tan sols les meves pròpies contradiccions.

L'oració és un procés, en el que mai sé les claus últimes. Només s'il·lumina el pas present, sé a on vaig, i ella em dóna la pau que eixampla el meu cor, fruit d'aquest fiar-se, però no sé per avançat el que passarà, no sé del futur i els seus mels i fels que m'esperen, nits i deserts... però sento com Jesús em diu: “no tinguis por, basta que et sentis cridat a entrar pel camí”, n’hi ha prou en estar guiat per aquest desig de Déu, i aquí a l'interior, l'esperit de Jesús treballa perquè aprenguem a viure del seu Amor. En el seu cor m'ensenya que cap cosa ni persona m'ha de deixar subjugar... En Crist, des del seu cor, estimaré als altres.

Si l'oració està moguda per l'amor, la vida també estarà moguda d'amor, i no hi haurà avorriment, cap gest serà inútil ni buit, sinó expressió d'aquest amor. Tampoc hi haurà pessimisme ni visió negativa, aquesta contínua obsessió per veure errades o inventar-se preocupacions, perquè si Déu em vol amb els meus defectes, aquests ja no m'impedeixen que em trobi a gust amb mi mateix. L'oració és el nucli de la meva existència, el misteri de la meva vida pastada, ja en el temps, amb la vida divina: "tras de un amoroso lance... volé tan alto tan alto, que le di a la caza alcance". Això dóna una llibertat que es tradueix en l'entrega, en una “esclavitud” d'amor. El desig de Déu és el motor de l'oració, fam que ha posat Ell en l'ànima, que ja no s'omple atibacant-se de coses de la terra, que saben a vins aigualits d'amors versàtils; l'ànima s'obre a molt més i proclama: “Senyor, no suporto aquest buit, omple'm aquest abisme obert en el meu cor, aquest vertigen que em dóna guaitar a l'eternitat”.

I resar és així obrir els ulls a la vida, a la bellesa de tota la meravella d'allò que s'ha creat, "estranyar-se, sorprendre's és començar a comprendre" (Ortega i Gasset), alçar-nos de puntetes amb els braços oberts a tocar el cel, i contemplar Déu en el que ens envolta.