La alegria del Nadal.

Autor: Llucià Pou i Sabaté

 

 

Nadal és “Emmanuel”, Déu amb nosaltres, es fa tant proper que ja és un dels nostres, Déu ens estima: per això brilla en tot el món aquesta nit, perquè ens parla que el èxit a la vida no és triomfar sobre els altres, sinó estimar, sentir-se estimats. Ve a la terra per dir-nos-ho. I ens porta l’alegria, fruit de la seva proximitat (“Alegra’t, plena de gràcia, el Senyor és amb tu”, diu l’Àngel a Maria; i sant Pau: “alegreu-vos... el Senyor és a prop”).

Agafo una història inspirada en un llibre de Cronin: un jove que s’en va de casa després de malgastar quan havia rebut, no sols els diners, sinó també la salut, i va fer anar en orris l’honor de la família.  Va caure en la droga i robatoris.  De tan en tan li rondava la idea de tornar a casa però se la treia del cap, de vegades perquè pensava que no seria ben rebut, altres perquè no se sentia capaç de portar una vida ordenada, li faltava voluntat... al final, va caure en la presó per els delictes que va cometre, i el patiment que allà provà va fer-lo madurar, mentre continuava rumiant la felicitat perduda, i la possibilitat del perdó.  Quan estava per complir la condemna, poc abans de sortir en llibertat, quan s’acostava Nadal, va decidir-se a escriure a casa seva, els hi demanava perdó de tot el que havia fet; deia que si el perdonaven, que si estaven disposats a acollir-lo -pares i germans- posessin un mocador blanc al pomer, que hi havia a l’hort, tocant la via de tren; que ell hi passaria el dia que sortís de la presó i si veia el mocador tot passant, baixaria del tren i tornaria a casa. Si no el veia continuaria el viatge, passaria de llarg, per no tomar mai més... El dia que sortí, quan ja estava arribant, no gosava  mirar. I digué al company que va sortir de la presó amb ell: "mira tu, que no m’atreveixo..." i va aclucar els ulls. Era el pomer que tant coneixia per haver-hi pujat de petit moltes vegades, i tan aviat se l’imaginava amb el mocador –i es posava content- que sense –i s’entristia-, i anava dient: "-ja ens acostem... que es veu el mocador, que hi ha un mocador?".  I tot d’una li diu el company: “-No hi ha un mocador, però obre els ulls... mira!”. I al obrir-los va trobar-se que al pomer no hi havia un mocador sinó que estava ple de mocadors blancs  que tots els de casa seva havien anat penjant del pomer, fins que aquest sembrava un arbre de Nadal... estava desitjant tornar, tenia necessitat d’amor, i ara plora emocionat la generositat del perdó que havia rebut dels seus. Anem per la vida cercant sentir-nos a casa, allà on ens estimen pel que som, no pel que tenim, una llar que és família... i quan ens hi trobem, ens hi quedem.

Nadal ens parla de tot això, que Déu està sempre esperant que tornem... Jesús ha nascut per mi, la nit de Nadal, per dir-me que soc fill de Déu, i que faci el que faci Déu és el meu pare i em perdona. Fora tristeses, doncs. Els qui viuen l’acolliment de Jesús aquesta nit, troben una gran alegria. L’alegria que brolla de la llum, i mai més no hi ha foscor en aquest món que queda ultrapassat per la llum del Naixement de Jesús amb el seu naixement: "Santa Nit, plàcida nit / els pastors han sentit / l'al.leluia que els àngels canten en el mon han estat escampant: el Mesies es nat!".

Deia el Segarra al poema de Nadal que tornem al pessebre, "el camí ens ha portat a Betlem!", allà trobem al Nen, i "que li darem a n'el Noi de la Mare? Que li darem li sàpiga bo?" I allà ens podem sentir a casa: "És l’alegria, la gran alegria, / de veure que encara tenim per consol / la galta freda del Noi que somia / i el ritme d’aquesta cançó de bressol! ... Que li darem a n'el Noi de la Mare? Que li darem li sàpiga bo? I mentre deia les dolces paraules, la cançó anava escampant-se pel món... Quan ve Nadal, la cançó del miracle / amb el pessebre de molsa i arboç, / ens fa pensar en un desig de debò, / de donar coses al Noi de la Mare, / coses que vinguin de dintre del cor, / perquè si és llum i misteri que espanta, / perquè si aguanta la bola del món, / té la carn nua ajaguda a la palla, / i te les galtes mullades de plor, / i vol sentir-nos molt més a la vora, / ben apretats al voltant dels pastors, / i vol sentir a la pell les nostres ànimes / com l'alè de la mula i el bou!".

Llucià Pou i Sabaté