“La grandesa de la vida ordinària”

Autor: Llucià Pou i Sabaté

 

Un sacerdot sent cada matí des del confessonari un soroll metàl·lic de pots que xoquen, junt a la porta de l’església; era al començament dels anys 30, al temple de Santa Isabel de Madrid: un dia, no va poder estar-sen (des del confessonari no es veu la porta) i va cap allà: es troba amb un, carregat de recipients de portar llet. “Què hi fas, bon home?”, li pregunta amb cordialitat. -“Entro cada dia a saludar el Senyor... li dic, com puc: ‘Jesús, aquí està Juan el lleter’”. El sacerdot va quedar-se impressionat. Ell aprenia d’aquestes petites coses, i recordarà anys més tard que va pensar al sentir aquell home amb poca cultura i molta pietat: “Bonica manera de fer oració! Preciosa manera de fer oració!... em vaig passar tot el dia repetint com jaculatòria: Senyor, ací tens aquest desgraciat, que no et sap estimar com Juan el lleter”. Us estic parlant de d'un home de Déu, de sang aragonesa i catalana, i tarannà universal que va viure la radicalitat de l'Evangeli, el beat Josemaría Escrivá de Balaguer.

                 Ell volia tractar Jesús com un amic: “Crist viu: Crist no és una figura que passà”, li agradava repetir a aquest sacerdot que era el Beat Josepmaria: “Jesucrist, el mateix que va ser ahir, és avui i serà per sempre”. El 26 de juny celebrem cada any la seva festa (a Terrassa, amb una Missa al Sant Esperit a les vuit de la tarda), en acció de gràcies a Déu.

                 Recordo un campament de joves, on va sortir aquest fet de “Juan el lleter”, i la mare de un salesià em deia que li recordava don Bosco, i vàrem fer comparacions de diverses etapes dels dos sacerdots, que varen viure els mateixos anys i mesos de vida...

                 Recordo la commemoració del centenari del seu naixement: el 9 de gener de 1902: els actes per celebrar-ho, com ara a Roma un congrés teològic internacional sobre el tema “La grandesa de la vida quotidiana”, organitzat per la Pontifícia Universitat de la Santa Creu, que vàren estudiar l’impacte de l’esperit que va difondre el beat Josepmaria en els diferents àmbits de la vida diària: ciència, educació, família, jovent, solidaritat, cultura i comunicació, sacerdoci i societat.

                 Què diu de nou el beat Escrivà? Els seus llibres son prou coneguts (“Camí” és un d’ells, colecció de pensaments espirituals traduïda a 42 idiomes i amb una tirada superior als 4 milions de exemplars), però encara més viu és el testimoniatge d’aquest esperit viscut per tanta gent, que ens parla de descobrir que la felicitat no està en les coses sinó que hem de ser feliços fent les coses que ens toca fer, perquè en aquestes circumstàncies hi ha una trobada amb Déu. Es pot viure com autèntics fills de Déu, i tenir una vida contemplativa en mig del tràfec del món?, com viure amb la llibertat de qui s’abandona en mans de Déu i no s’amoïna per res? Cercar l’abandonament de la filiació divina que ens fa ser feliços amb l’alegria de qui sap que no ens hem de preocupar de res, com els lliris del camp i els ocells del cel, ja que molt més estem sota la providència amorosa de Déu que és el nostre Pare i tot és el que passa és per el nostre bé: “Deveu comprendre ara - amb una nova claredat - que Déu us crida a servir-li en i des de les tasques civils, materials, seculars de la vida humana: en un laboratori, en el quiròfan d'un hospital, en la caserna, en la càtedra universitària, en la fàbrica, en el taller, en el camp, en la llar de família i en tot l'immens panorama del treball, Déu ens espera cada dia. Sapigueu-lo bé: hi ha un alguna cosa santa, divina, amagada en les situacions més comunes, que toca a cada escú de vosaltres descobrir". I afegia encara: "No hi ha un altre camí, fills meus: o sabem trobar en la nostra vida ordinària al Senyor, o no el trobarem mai. Per això puc dir-vos que necessita la nostra època tornar - a la matèria i a les situacions que semblen més vulgars - el seu noble i original sentit, posar-les al servei del Regne de Déu, espiritualizarles, fent d'elles mitjà i ocasió de la nostra trobada contínua amb Jesucrist. És habitual contemplar la vida ordinària com una rutina, quelcom sense valor, i ens escapem pot ser “somiant truites”, coses "extra-ordinàries", on realitzar una obra per Déu, pels altres. No: és en l'existència concreta on trobem Déu.

                 Aquest és l’esperit evangèlic que va ensenyar i que és en els inicis encara, com una llavor que germina, deia fa poc el prelat de l’Obra Mons. Xavier Echevarria referint-se a Catalunya. El que en els anys 30 era una “heretgia” progressista (la santedat enmig del món aprofundint en la llum baptismal del sacerdoci comú) ara ha estat titllat de conservador (pel seu amor al Papa i a l'Església, i la cura en la litúrgia i especialment en tot el que es refereix als sagraments, petjades de Jesús en la terra, i presencia viva de Jesús en l'Eucaristia). Les coses de l’Església no van a les modes.

                 Alguns recordaran quan vàrem anar per la beatificació de Josemaría Escrivá el 17 de maig del 92, que a 17 anys de la seva mort va ser com una confirmació exterior davant els prop de 300 mil pelegrins reunits a Roma aquells dies que abarrotaven la plaça de San Pedro del Vaticà i els carrers del voltant, que aquesta realitat en l'Església és profètica, com un fanal encès que recorda la llum baptismal de cada cristià: ens esperona a ser sants enmig del món com diu Jesús a l'Evangeli; una llum nova sobre el de sempre, que potser va estar entelada per la pols del caminar de la història, però que l'Esperit Sant s'encarrega de fer brollar amb tons nous i vells. I el Papa Juan Pau II ens esperonava així: “quina força té aquesta doctrina davant la tasca de la nova evangelització... m’arriba el ressò d’aquest apostolat,en el qual animo a perseverar tots els membres de la Prelatura de l’Opus Dei, en continuïtat fidel amb l’Esperit de servei a l’Església que sempre inspirà la vida del seu Fundador”.